Home » Avonturen met Yvonne

Met een geschiedenis van ruim 50 jaar  zijn er natuurlijk heel veel anekdotes te vertellen over de Mostard Yvonne caravan. Vakantie anekdotes, verhalen over de aanschaf van de caravan, noem maar op.

Heb je zo'n leuke anekdote? Laat het ons weten en wij plaatsen het voor je op de site!

 

 

 

 

 SCHUURVONDST

 

 

 

 

Soms wordt ons gevraagd een caravan te koop te zetten, en dat doen wij natuurlijk met plezier.

Zo ook deze Yvonne 6 uit 1961 met chassisnummer 02679.

De zoon bood deze caravan aan namens zijn bejaarde vader. De caravan stond al enige tijd stil en behoefde wat onderhoud.  Bob en Kimberley reageerden en kochten deze beauty, wat met recht een schuurvondst genoemd mag worden. Bij het openen van de caravan gingen ze ruim 30 jaar terug in de tijd. De krant van 1980 lag nog op tafel, de afwas stond nog te drogen op het aanrechtje. En verder was alles nog origineel en aanwezig. De originele voortent, de hangmatjes en zelfs de watertank.

Deze caravan was na gebruik weer netjes onder het afdak weggezet en is daar ruim 30 jaar blijven staan. Alleen staat de tijd niet stil en werd er in die 30 jaar zo her en der wat bijgebouwd. Met als gevolg dat de ruimte rondom de Mostard aardig was volgebouwd en de enige uitweg voor Yvonne was door de lucht. Zo werd er een hijskraan ingehuurd en maakte Yvonne een kleine rondvlucht boven haar oude stekkie.  Yvonne krijgt een grondige opknapbeurt en kan zo weer heel wat jaartje mee!

 

 

 

 

 

EEN CARAVAN MET EEN VERHAAL

Al sinds 1984 ben ik in het bezit van een Kadett A met kenteken GZ-04-20. Met enige regelmaat haal ik de auto uit de stalling en beleef er veel plezier mee. De auto bevindt zich grotendeels nog in originele staat. Een volledige restauratie hebben we, op een grondige motorrevisie na, nooit ondernomen, dus wat ‘schoonheidsfoutjes’ neem ik voor lief.

Sinds deze zomer heb ik de knoop doorgehakt om er een trekhaak onder te zetten. Ondanks het feit dat ik geen liefhebber ben van dit ontsierende accessoire, had ik daar een goede reden voor. En die reden is op de foto te zien; een originele Mostard Yvonne caravan uit 1963. Krap een jaartje ouder dan de Kadett dus.

MOSTARD

In 1965 kochten mijn vader en moeder een demonstratiemodel van zo’n Yvonne caravan bij de fabriek. Deze caravan met chassisnummer 03024 werd in 1963 gebouwd, en was het zgn. ‘2e Model’, te herkennen aan de grotere voor en achterruiten. Een aantal jaren zijn wij met het hele gezin op vakantie geweest met de Yvonne, met de kenmerkende lichtgroene en roomwitte kleuren. Ik kan me herinneren hoe leuk ik het als kleuter vond om in dit huisje op vakantie te zijn.

In 1970 werd de caravan verkocht aan een andere familie eveneens uit Boxmeer, die jaar in – jaar uit met hun gezin ermee op vakantie is gegaan.

Na het zien van wat familiefilmpjes tijdens kerstmis 1994, zag ik de ‘Rock ’n Roll’ Yvonne op het witte doek, en vroeg me af of de caravan nog steeds bestond. Er zat maar één ding op om daar achter te komen. Tweede Kerstdag (!) trok ik de stoute schoenen aan en ging bij de (inmiddels) weduwe ‘op de koffie’. En na het ophalen van wat dierbare herinneringen, werd even later de poort van het koetshuis geopend, en daar stond mijn jeugdherinnering me tegemoet te lachen. Het eerste wat me opviel, toen ik binnen ging zitten, was de geur die ik onmiddellijk herkende van vroeger; grappig is dat ! Ook zo’n detail; de ventilatieroostertjes vond ik als jochie heel erg bijzonder; dat soort herinneringen kwamen allemaal boven. Ik werd zo enthousiast over het karakteristieke geval, dat ik ter plekke vroeg of de caravan te koop was. Lang duurden de onderhandelingen niet, en voor 350 gulden kwam de “03024” op ‘derde’ Kerstdag weer terug bij familie Jetten. Mevrouw vond het maar wat leuk om de caravan weer aan mij toe te vertrouwen. Alles is nog origineel aan deze caravan, zoals de lak, de gasverlichting, het polyester water’boilertje’, alle kastjes en het hefdak. Prachtig is het, het lijkt van binnen wel op een retro zeilbootje waar de tijd heeft stilgestaan. Ik herinner me alleen dat destijds de gordijntjes en bekleding in donker groen/ rode ruitjes uitgevoerd waren.

Met mijn vrouw Lenneke ben ik dikwijls op vakantie gegaan met de Yvonne. Daarna ging de caravan een flink aantal jaren in een lange winterslaap. Toen onze dochters wat groter waren heb ik de caravan weer tevoorschijn getoverd en ben er al enkele keren mee gaan kamperen. Tot grote vreugde van onze meisjes Rosa en Julia.


EEN MOOI SPAN

Logisch dus dat het plan rijpte om de A-Kadett als trekauto voor de Yvonne te gaan gebruiken. En met wat hulp werd een trekhaak samengesteld en gemonteerd. In juli 2018 konden we dan voor het eerst met dit mooie duo op pad. Met een glimlach van oor tot oor hebben we rondgereden, en helemaal happy-de-peppie hebben we in stijl gekampeerd. Eén nadeel heb ik echter wel ondervonden, je bent nog niet zomaar weg van de camping bij vertrek. Want als het duo wegrijdt moeten de nodige foto’s gemaakt worden en oh’s en ah’s uitgewisseld worden door mede campinggasten.

Ik voel me in elk geval heel erg tevreden als ik langs de luxueuze campers en kolossale caravans met movers, airco, badkamers en satellietschotels voorbij rijd. Want kamperen moet naar mijn mening nog altijd een beetje primitief blijven; lekker kRamperen dus. Maar dan wel in stijl…

 

Dick Jetten