De restauratie van onze Mostard Yvonne 306 HD caravan.

1999:

In 1999 kochten wij onze Mostard caravan. Flink schoonmaken, nieuwe gordijntjes en nieuwe kussens erin en lekker op vakantie gaan. Dat hebben we een paar jaar zo gedaan, maar steeds zagen we wel dat de caravan een betere opknapbeurt verdiende. Het speciale luchtje wat er altijd in hing was eigenlijk niet te harden, door het gat in de vloer kropen de mieren naar binnen en in de bankkasten was het verdacht vochtig.

2011:

Dus uiteindelijk zijn we in september 2011 begonnen aan de restauratie. In onze garage konden we aan de slag en nadat we veel foto’s hadden gemaakt van hoe alles eruit zag kon het afbreken en demonteren beginnen.

Bankkasten en keukenblok eruit, ramen en raamlijsten zijn eruit gehaald, sierstrips verwijderd en het dak eraf gehaald.

Veel dingen hebben we zo opgeborgen, een aantal dingen maakten we meteen schoon.

De polyester schaal werd gestut en de hardboard-binnenkanten en metalen buitenwanden werden verwijderd.

Nu zag je eigenlijk pas hoe slecht de caravan was. Het houten frame-werk was overal aangetast door schimmel en de paddenstoelen tierden welig. Daar kwam dat speciale luchtje vandaan, dat was wel duidelijk. Het hele lattenwerk moest opnieuw gemaakt worden en dan niet met allerlei losse latten, maar uit een stuk wat veel steviger zou worden.

2012:

De buitenste metalen delen hebben we als mal gebruikt voor het binnenste lattenwerk. Het framewerk maakten we van multiplex platen, die we eerst op elkaar gelijmd hadden, omdat de standaardmaat van 1 plaat niet groot genoeg was.

Op deze manier 2 framewerken gemaakt en deze voorzien van een ademende witte beits. De nieuwe framewerken werden teruggeplaatst en ondersteunde nu weer de polyester schaal.

Inmiddels was het december 2012.

2013:

Het bovendeel van de caravan hebben we van het chassis afgehaald om op deze manier aan alle kanten bij het chassis te kunnen komen. De vloerplaten hebben we eruit gehaald en weggedaan, deze waren heel slecht.

Het metalen onder frame is op diverse plaatsen verstevigd door er stukken tussen in te lassen en is daarna geschuurd en in de owatrol, een roestwerend middel, gezet en daarna in oktober 2013 in de lak gespoten.

Ondertussen hebben we het dak schoongemaakt en voorzien van nieuwe houten latten. De hemel is wel verkleurd, maar toch laten we die zo als hij is.

Van tempex hebben we alle tussenliggende stukken gemaakt ter isolatie van de wanden.

De binnenkant van de wanden opnieuw gemaakt van triplex en deze in de witte grondlak gezet.

2014:

En daarna begon het grote schuren van de polyester schaal, het dak, de deur en de metalen zijpanelen. Van maart tot en met december 2014 zijn we hier mee bezig geweest. Spuiten en nogmaals schuren, een hele tijdrovende klus.

2015:

Het aflakken met de roller heeft de winterschilder begin 2015 voor zijn rekening genomen. Ook zijn de raamlijsten geschilderd en teruggeplaatst. De band aan de buitenzijde van de caravan hebben we vanillegeel gemaakt, de kleur die ook in een van de tafelbladen terugkomt. De metalen strips die het geheel afmaken zijn teruggezet nadat ze met staalwol en poetsen weer helemaal glimmend gemaakt zijn. Meters nieuwe raamrubbers zijn bij Theo Ernst besteld en geleverd.

Volgende klus was het monteren van een nieuwe houten vloer. Ook weer aan de onderzijde in de vochtwerende beits en aan de bovenkant in de grondverf gezet.

2016:

Daarna is de bedrading aangelegd.

De ronde binnenwanden zijn gemaakt van triplex wat aan de achterzijde op elke centimeter deels is ingezaagd om zo de ronding te verkrijgen. Deze binnenwanden zijn gemonteerd, een heel secuur en tijdrovend werkje. Natuurlijk zijn ook deze delen weer in de beits gezet aan de binnenzijde. De buitenkant moet nog in de grondverf gezet worden. Dit geldt ook voor de dakdelen.

Ondertussen zijn bijna alle houten kastdelen geschuurd en 3 maal in de doorzichtige beits gelakt.

De deksels van de bankkasten zijn nieuw gemaakt en vermaakt, zodat ze makkelijker te openen zijn. Ook zijn ze voorzien van nieuwe scharnieren. We plaatsen zoveel mogelijk het originele houtwerk terug en ook de aluminium sierlijsten zijn weer als nieuw met staalwol glanzend geschuurd.

Komende maand gaan we het keukenblok schuren en verstevigen. En wordt de binnenkant door de schilder lichtjes opgeschuurd en afgelakt. Volgende stap is de vloerverwarming erin en het uitzoeken van linoleum voor op de vloer. Ook gaan we de ramen en de nieuwe rubbers terugplaatsen.

De bedoeling is dat we er in september in ieder geval mee naar het Mostard-weekend gaan. Desnoods slapend op een luchtbedje in de caravan…….