Restauratie van Yvonne Mostard 306HD 03333

 

In het najaar van 2022 hebben we de Yvonne Mostard van Els en Theo Ernst mogen overnemen. Voor wie niet weet wie Theo Ernst is, op deze site kunt u bij hem rubbers voor uw Yvonne Mostard kopen. Els en Theo Ernst waren de tweede eigenaar van hun Yvonne Mostard en wij zijn nu de derde eigenaar. Een herkenbaar detail aan deze caravan is de vorm van de disselbak, die Theo in het verleden zelf uit vliegtuigaluminium heeft gemaakt.

Bij de aankoop van de caravan wisten we vooraf dat we deze 'onder handen' wilden nemen. In het verleden heeft Theo Ernst een zeer grondige restauratie van de caravan gedaan. Hij heeft onder meer het metalen frame aan de onderkant verstevigd. Ook heeft hij toen de vloer vervangen door watervast verlijmd multiplex. Hij vertelde ons dat de kans op verrotting van de bodem niet groot was en inderdaad, de bodem bleek nog zo hard als beton. Ook de zijwanden heeft hij tijdens de restauratie op zijn geheel eigen wijze heel grondig aangepakt. Dit betekende dat wij een caravan kochten die over een heel goede basis beschikte. Toch wilden ook wij de caravan nog onder handen (laten) nemen.

De reden daarvan was dat de verf aan de buitenzijde her en der na verloop van jaren los liet en dat verschillende rubbers ook hun beste tijd hadden gehad. Vanuit de restauraties van auto's wisten wij dat wanneer je het één aanpakt, je er niet aan kunt ontkomen ook het ander aan te pakken. Dit calculeerden wij in. We wisten dus voor we de caravan kochten, dat we hier niet gewoon opnieuw een verfkwastje overheen wilden halen. We wilden dat de caravan weer jaren er tegen kan en dat we al die tijd zonder zorgen met de caravan erop uit kunnen trekken.

Om vast er ervaren hoe het kamperen met de caravan was, hebben we in het najaar van 2022 nog vijfmaal met de Yvonne Mostard gekampeerd. De laatste keer was in een weekend half november. Daarna ging de Yvonne Mostard in restauratie.

Voor de restauratie namen we contact op met Toncar in Berkel en Rodenrijs. Sommigen zullen dit bedrijf kennen als een restauratiebedrijf van klassieke Volvo's. We kennen Toncar al meer dan 25 jaar en in de jaren negentig restaureerden ze inderdaad hoofdzakelijk auto's zoals de Volvo Amazon. Later hebben ze zich verbreed en voeren ze ook (deel)restauraties uit aan bijvoorbeeld auto's van merken zoals Austin Healey, Aston Martin, Bentley, Mercedes-Benz, MG, Rolls-Royce enz. Eigenlijk alles dat vier wielen heeft kan bij hun naar binnen rijden. Maar een caravan hadden ze nog nooit gedaan. Onze Yvonne Mostard werd de eerste....

Het hele project werd uitgevoerd door Fred van Egmond, de zoon van één van de oprichters van Toncar, Anton van Egmond. In zijn werkplaats werd de caravan helemaal gedemonteerd, dat wil zeggen alle ramen gingen eruit, het hefdak werd verwijderd, de disselbak ging er vanaf en de deur eruit. Vervolgens werd de hele buitenkant van de caravan geschuurd en vlak gemaakt. De aluminium delen, zoals de scharnieren en handgrepen werden van de corrosie ontdaan en gepolijst. Els en Theo Ernst hadden de zijkant van een zwarte band voorzien. Wij besloten hierbij aan te sluiten, maar er ook een eigen idee aan toe te voegen. We kozen voor het klassieke donker blauw van de Volvo Amazon uit de jaren zestig. Deze lijkt bij sombere weersomstandigheden zwart, maar wanneer de zon erop staat te schijnen, blijkt deze donker blauw te zijn. De rest van de caravan werd net gebroken wit. Ook alle metalen delen aan de onderzijde werden door Fred onder handen genomen. De lijn van de kleurstelling op de disselbak werd net iets anders zoals Els en Theo Ernst die hadden gedaan. In plaats van recht, kozen we voor een opgaande lijn eindigend in een kenmerkend puntje zoals die aan de achterkant van de caravan te zien is.

Nadat alles was gespoten, kon Fred van Egmond aan de opbouw van de caravan beginnen. Daarbij werden met hulp van Theo Ernst alle rubbers aan de caravan vervangen door nieuwe. Ook alle schroeven werden vervangen door de schroeven zoals die in de jaren zestig gebruikelijk waren (dus geen kruiskoppen). Opzij werd de kenmerkende rode bies met witte streep vernieuwd, net als de ondersteunende bies boven en onder. Het rood van deze drie biezen contrasteerde mooi met het blauw van de zijkant eronder. We besloten het katoen van het hefdak eveneens te laten vervangen, dit werd weer door een andere afdeling van Toncar verzorgd. Half maart 2023 was de caravan klaar en trokken we er het eerst mogelijke weekend er mee op uit. In de verwachting dat er nog vele weekenden en vakanties zullen volgen.